Novinky zo stajní slovenských trénerov – Pavel Kalaš

Novinky zo stajní slovenských trénerov – Pavel Kalaš
Pavel Kalaš (štvrtý z prava) pri odovzdávaní cien (foto z videa)

V  piatom pokračovaní predsezónnych rozhovorov sme sa zhovárali s jedným z najúspešnejších slovenských rovinových trénerov, Pavlom Kalašom. Jeho domovskú centrálu nájdeme opäť na Záhorí, konkrétne v Borskom Mikuláši, kde sa spolu so svojím tímom stará o 10 plnokrvníkov. V 20. jubilejnej sezóne v roli trénera jeho kone štartovali 78 – krát. Vybojovali 11 víťazstiev, čo činí veľmi slušnú bilanciu.  

Počet koní v tréningu: 10

Kone, ktoré odišli po sezóne: Tempico, King of Marmelade, Sparrow

Stajňový personál: Ondrej Drbohlav a vypomáha Jozef Chodúr

Na začiatok nášho rozprávania sa aj tréner Kalaš vyjadruje ku pandémii, ktorá nás drží v obrovskej neistote už niekoľko týždňov. „Na začiatok by som chcel povedať, že táto sezóna je veľmi atypická, stále nevieme kedy sa bude behať a či sa vôbec bude behať. Najkritickejší scenár je že, sa vôbec nebude behať, ale dúfam, že k tomu nedôjde. Ak by sa začalo behať až v letných mesiacoch, tak si vôbec neviem predstaviť ako by sa odbehli klasiky. Keby sa začalo v júli, nemôže sa predsa hneď v prvú nedeľu behať klasika, musia tam byť aj nejaké prípravné dostihy. Takže nejaké veľké plánovanie je v tejto chvíľu veľmi zložité.“

Tohtoročné predstavovanie koní začneme Castrom (Campanologist), ktorý išiel vlani klasickou cestou a bolo ho vídať v dostihoch najvyšších kategórií. Reprezentant stajne MPL Racing získal šieste miesto v Slovenskom Derby, o priečku nižšie prebehol okolo cieľového medzníka v Slovenskom St. Legeri. „Castro by mal byť dvojkový kôň, uvidíme či sa ešte zlepší. Chodí relatívne dobre, trošku dospel. Hneď po sezóne sme ho vykastrovali, nie kvôli tomu že by bol nejaký zlý, skôr kvôli tomu že nie je až taký vynikajúci, aby bol naďalej žrebec. Keďže je neskorý, tak sme si po klasickom St.Legeri povedali, že nebudeme už ďalej behať, aby to majiteľa nedráždilo a ešte ho niekam nevytiahol,“ vraví na konto hnedáka tréner. „Hlásiť ho nejdeme do ničoho, pokiaľ to majiteľ nebude nejako vyžadovať, ale ako som už povedal, či sa bude behať napr. Turf Gala je veľmi ťažko odhadnúť,“ nedokáže tréner predpovedať dianie najbližších mesiacov.

Ďalším reprezentantom bielo – červených farieb je, minulý rok slušne sa prezentujúci, Majakowski (Hillstar). „Myslím si, že Majakowski zlý koník nebude. Je trošku menší, pracuje dobre, som na neho sám zvedavý. Podľa mňa ale až taká trieda nebude, a tak sme ho do klasík nehlásili, pokým na mňa netlačí majiteľ. Určite nebude na dlhé dištancie, takže by mohol ísť maximálne do Veľkej jarnej, ale je to taký typ koňa, že by tam niekde bojoval o piate miesto a to si myslím že nemá cenu, tam budú aj lepšie kone,“ uvažuje Pavel Kalaš. „Či však bude dvojkový, alebo trojkový, to je u týchto 3 – ročných koní, ktoré odbehli dva, tri dostihy ťažko povedať. Všetko je v poriadku, ale tým pádom, že sa sezóna odsúva, tak sme museli tie kone trošku rýchlostne stopnúť,“ opäť reaguje na terajšiu nejasnú situáciu v turfe a dodáva: „Najhoršie na tom je to, že sa nevie kedy dostihy začnú, keby bol aspoň nejaký prvý termín stanovený, že začnú trebárs v júni tak sa nato vieme trošku nachystať. Ak začnú v máji, skôr si myslím že nie, ale bol by som rád keby začali, ešte by sa nič také strašné nedialo. Keď sa začne v júni už to bude trošku problém.“

Farby MPL Racing zastupuje ešte piata z minuloročnej Ceny zimnej kráľovnej, Agata Christie (Sir Percy), ktorá je trénerovou nádejou do klasických skúšok. „Agata Christie je hlásená do Oaks a St.Legeru. Je to typická vytrvalkyňa. Pracuje normálne a v doterajších dostihoch naznačila, že by nemusela byť úplne zlá, veď bola piata v Cene zimnej kráľovnej, aj keď to nebola jej dištancia. V ďalších dostihoch na 1800m bola tretia, tak uvidíme ako sa to vyvinie. Myslím si, že by nato mohla mať na dlhších dištanciách,“ verí 3 – ročnej kobylke Pavel Kalaš. Hnedka je potomkom víťaza Epsom Derby, Sir Percyho.

Stajňou s najväčším počtom koní v tunajšej tréningovej centrále je EPM Petrus, ktorú by malo v budúcej sezóne reprezentovať kvarteto plnokrvných kobýl. Novou akvizíciou je dvojročná Sapanta (Star Poker), po trénerovej bývalej výbornej zverenkyni Sajgonke. „Kobylka zo Sajgonky a plemenníka Star Poker vyzerá byť neskoršia, určite bude behať až v druhej polovici sezóny, myslím si že najskôr v septembri. Bude na dlhšie trate, takže 1000m či 1200m určite nie,“ vidí v mladej nádeji vytrvalostný potenciál. „Star Poker je taký kratší žrebec, v Poľsku má rekord na dráhe 1400m a 1600m, takže tej rýchlosti by tam snáď mal trošičku dať,“ dúfa v gény poľského plemenníka.

Zvyšné kobyly sú na dostihových ováloch už ostrieľané. Najmladšia spomedzi nich je 5 – ročná Heritage (Ryan), ktorá v minulej sezóne robila svojmu majiteľovi len radosť. „Heritage bude pokračovať v dlhých vytrvaleckých dostihoch okolo III. kat,“ objasňuje budúcnosť hnedky tréner. Slovenská odchovankyňa vybojovala jeden triumf, ku ktorému pridala ďalších sedem umiestnení. Zaujímavosťou je, že kobyla v svojich 16 štartoch kariéry nebola nikdy v cieli klasifikovaná na horšom ako piatom mieste, čím sa radí medzi najúspešnejších Ryanových potomkov.

Spoľahlivá La Paloma (Fairlypi) bola v minulej sezóne dosť vyťažovaná. Z desiatich štartoch dokázala dvakrát zvíťaziť a pripísať si aj šesť umiestnení. Belka sa nestratila ani v „dvojkovom“ Hendikepe Fortalezy, v ktorom medzi dobrou konkurenciou vybojovala v tesnom dobehu blízke štvrté miesto. „La Paloma sa bude tiež pohybovať v dostihoch III. kat. Minulý rok išla dve „dvojky“, takže tam niekde s malými kilami by tiež mohla ísť,“ načrtáva sezónne plány tréner Kalaš.

Poslednou zo štvorice zástupkýň nežnejšieho pohlavia je rovesníčka La Palomy, 6 – ročná Sotschi (Calming Influence). „Bude behať aj naďalej dostihy IV. kategórie.“ Dá sa povedať, že z posledných troch sezón bola tá minulá pre Sotschi najmenej úspešná. Nedokázala triumfovať, napriek tomu sa z ôsmich štartov, päťkrát umiestnila.

Stajňu Euroframe – Váňová (SK) budú reprezentovať dvaja praví bratia Apolon (The Bogberry) a Algero (Stormy Jail), ktorí sú vlastní odchovanci pani Hany Váňovej. Spoločnou matkou žrebcov je 11 – násobná víťazka dostihov II – IV. kategórie Apinoa. Trojročiak Apolon minulý rok odbehol dva zoznamovacie štarty, z prvého vyšiel bez dotácie, v tom druhom skončil druhý, keď o nos porazil svoju stajňovú kolegyňu Agatu Christie. „Apolon bol veľmi neskorý, on v podstate ešte v septembri nemal uzatvorené „štrbiny“, dva krát sme ho röntgenovali, ale ešte nebol v poriadku. To je dôvod prečo až tak neskoro behal. Myslím si, že to majú po mame, keďže tá síce behala aj ako dvojročná, niečo však ukázala až v štyroch či piatich rokoch,“ potvrdzuje, že ryšiak potreboval dozrieť. Algera zoznámenie s dostihovými oválmi čaká tento rok. „Ten chodí obstojne, ale tiež si myslím, že nebude skorý. Asi bude o niečo skorší ako Sapanta, ale zase, že by mal ísť prvé dvojročné tak to určite nie. Obidvaja dvojroční (Algero a Sapanta pozn. autora) sú v poriadku, nemajú žiadny problém, všetko zvládajú bez problémov. Či sa dostanú až do tej špičky je ťažko povedať, dostihy nám to ukážu.“

Poslednou zverenkyňou Pavla Kalaša je doposiaľ málo otestovaná hnedka Samatti (Move Your Vision), behajúca za stajňu Búranský Dvúr. „Samatti minulý rok raz behala. Bola posledná, ale mala šimbajny. Je menšieho vzrastu, zimu zvládla dobre, vyzerá byť šikovná. Nemám veľké očakávania, ale v tých štvorkách by sa stratiť nemusela. Takže tiež je to kobylka do prevádzkových dostihov, na hviezdu zatiaľ nevyzerá. Dúfam, že spraví pánovi majiteľovi radosť,“ opisuje kobylku tréner. „Jej matka Sarnia je od pána Strniska, za jeho stajňu kedysi behávala. Nebola úplne zlá, nehovorím že jednotková, skôr taká dvojková, trojková, vyhrala si aj nejaké dostihy. Bola ale ranná, ako dvojročná behala aj nejaké lepšie dostihy. Bola na krátke trate,“ dodáva.

Text: Kamila Gúčiková

Foto: Miro Abík