Na dráhe skvelé Zoriana a Mooreen majú potomkov

Na dráhe skvelé Zoriana a Mooreen majú potomkov
Zoriana s kobylkou po Pouvoir Absolu (foto: Marián Štangel, Žrebčín Napajedla)

Jedny z najlepších slovenských kobýl posledných rokov Mooreen a Zoriana, ktoré už pôsobia v chove priviedli na svet svojich potomkov. Vo štvrtok, 3. marca sa ryške chovateľa Mariána Štangela narodil žrebček po Limario. Len o tri dni neskôr uzrela svetlo sveta kobylka po ďalšom českom plemenníkovi Pouvoir Absolu, ktorej chovateľom je PD Senica. Hnedka s výraznými odznakmi je prvým žriebäťom belky Zoriany. Zatiaľ čo Mooreen stojí u Jitky Válkovej v Šajdíkových Humencoch, belka sa nachádza v žrebčíne Napajedla.

Obe kobyly sú niekoľkonásobné jednotkové víťazky. Zoriana počas svojej päťročnej kariéry v tréningu Zuzany Kubovičovej absolvovala 23 štartov, z ktorých 10 premenila vo víťazstvo. Medzi najväčšie triumfy belky patrí to z 25. Slovenského derby, v ktorom uspela ako jediná kobyla v histórií. Dokázala zvíťaziť aj v najväčšom vytrvaleckom teste, Veľkej cene Slovenska a veľké víťazstvo si pripísala aj u našich maďarských susedov v Millenniumi Díj. Kobyla, ktorá sa stala miláčikom bratislavských tribún, najmä pre svoju svojhlavosť, disponovala aj veľkou triedou a srdcom víťaziť.

Mooreen zase patrila medzi najvýkonnejších slovenských odchovancov, ktorí sa v posledných rokoch objavili na dráhe. V tréningu Jaroslava Hanáčka si pripísala najväčšie kariérne víťazstvo, keď ovládla Cenu Arvy. Po zmene trénera, ktorým sa stal aj súčasný majiteľ Marián Štangel, pridala ďalšie tri jednotkové víťazstvá. Celkovo za štyri sezóny na dráhe odbehla 28 dostihov a pripísala si štyri výhry a osemnásť umiestnení.

Žrebček z Mooreen po Limario

To, či skvelé dostihové gény predajú obidve kobyly aj svojim potomkom, ukáže čas.

Text: Kamila Gúčiková

Foto: Marián Štangel